Thursday 4 December 2014

Aktiviti merebus pelbagai bahagian pokok senduduk seperti bunga, daun, ranting, dan buah untuk mendapatkan pewarna seterusnya dicelup ke dalam kain bagi mengenalpasti warna yang dihasilkan dengan menggunakan bahan pemati seperti alum, tawas, limau, dan cuka. 
Gambar rajah 0.1 : bunga senduduk yang telah direbus ,menghasilkan warna coklat kehitaman

Gambar rajah 0.2 : Buah senduduk yang direndam selama 3 jam untuk mengeluarkan warna sebelum direbus

Gambar rajah 0.3 : bauah senuduk yang telah direbus menghasilakan warna coklat muda

Gambar rajah 0.4 : ranting pokok senduduk yang telah ditumbuk dan direndam selama 3 jam untuk mendapatkan warna

Gambar rajah 0.5 : warna yang dihasilkan daripada proses merebus daun yang sebelum itu telah ditumbuk dan direndam selama 3 jam 

No comments:

Post a Comment